Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Architectuuropleiding aan PHL, beste in Vlaanderen!
8/2/2012

Zopas verscheen het rapport van de visitatie van de architectuuropleidingen aan de hogescholen, in Vlaanderen. Voor dpt. PHL-Architecture, de architectuuropleiding van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) was het rapport erg lovend. De opleiding scoort ronduit het beste van alle architectuuropleidingen in Vlaanderen. 

 

Alles klopt, dat waren de woorden van de voorzitter van de visitatiecommissie op het einde van haar driedaags bezoek aan dpt. PHL-Architecture. “En dat klopt”, zegt departementshoofd Rob Cuyvers. “Een feilloze organisatie, heel goed personeel, een uitstekend op de student gericht programma, een uitgekiend onderzoeksprogramma, dat alles maakt dat de opleiding draait als nooit tevoren!”.

“Het onderzoek aan de school is uniek in Vlaanderen.” aldus Els Hannes, opleidingscoördinator. “Exemplarisch hiervoor is dat het eerste doctoraat in de architectuur in Vlaanderen aan PHL-Architecture/UHasselt werd uitgereikt. Onze ambities zijn groot. Met 13 doctoraatsprojecten zijn we reeds uniek in Vlaanderen, maar ook in Europa kunnen en willen we ons verhaal kwijt. Andere scholen kijken met grote ogen naar onze aanpak.”

KANS OP SJANS

 Een andere uitspraak van de visitatiecommissie was “Kans op sjans”. De Limburgse bescheidenheid moeten we achter ons laten, vond de visitatiecommissie.  “We bouwen een netwerk uit op Vlaams niveau met intense samenwerking met de KU-Leuven, maar ook met bedrijven, overheden en instellingen, zoals de Vlaamse Bouwmeester. We werpen ons op de Euregio. Samen met de architectuurscholen van Aken, Maastricht en Luik organiseren we de gezamenlijke architectuurprijs in de Euregio. In de voorlaatste editie behaalden we het beste afstudeerproject van alle scholen. We werken internationaal samen met steeds meer partners uit Frankrijk, Groot-Bretagne, Italië, Portugal, Polen, enz” aldus Rob Cuyvers. “Projectstages worden georganiseerd in Tanzania en Zuid-Afrika”.

 WAAK VOOR DE ZAAK

 “Vanaf september 2013 integreren we in de Universiteit Hasselt. We zijn er helemaal klaar voor. De visitatiecommissie waarschuwde ons wel om de eigenheid van onze opleiding te bewaken. De opleiding zit goed in elkaar en heeft alle kansen om top te worden. De studiodocenten zijn architecten met een sterke eigen praktijk en kunnen onze studenten dan ook een stevige ontwerpvaardigheid bijbrengen.”, aldus Els Hannes

 

GETUIGENISSEN

Docent Danny Windmolders, architect-stedenbouwkundige: “Wie afstudeert, is vlot inzetbaar”

We besteden in de opleiding bewust aandacht aan 3 belangrijke rollen van een architect: ontwerper, onderzoeker en manager. In de ontwerpstudio worden studenten intensief begeleid. De opdrachten zijn meestal concreet en maatschappelijk relevant. Stapsgewijs leert elke student om een ontwerp in al zijn facetten te onderbouwen: context, programma, concept, constructie, detaillering, presentatie....  Dat maakt onze studenten vlot inzetbaar wanneer ze afstuderen.   

 Masterstudent Robbert Errico: “Unieke kansen”

De opleiding besteedt steeds meer aandacht aan internationalisering, en creëert unieke kansen voor elke student. Elk jaar is er een buitenlandse studiereis. Vorig jaar ging ik 6 maanden op Erasmusuitwisseling naar Portugal. Een geweldige ervaring. Bij de start van dit academiejaar mochten we deelnemen aan een workshop met de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata in Borgloon. Samen met studenten interieurarchitectuur en studenten beeldende kunst bouwden we daar een houten uitkijkpost op de burchtheuvel. En in november kregen we de kans om het Creativity World Forum te bezoeken. Dergelijke initiatieven scherpen onze creativiteit, culturele bagage en ondernemingszin aan.

http://www.z33.be/kunstenaars/tadashi-kawamata/album

 Onderzoeker Jasmien Herssens: “Pioniers in doctoraatsonderzoek”

ArcK, het onderzoeksinstituut van de opleiding architectuur en interieurarchitectuur aan PHL levert pionierswerk in Vlaanderen op het vlak van doctoraal onderzoek voor ontwerpers van de gebouwde omgeving . Onder het gezamenlijke thema “herbestemming” werken alle onderzoeksgroepen aan projecten waarbij innovatie een prioriteit is en het standpunt van de ontwerper het uitgangspunt vormt.

Als onderzoeker in de onderzoeksgroep “Universal Design”, heb ik onlangs zelf mijn doctoraat mogen verdedigen. De resultaten van mijn doctoraatsonderzoek beogen de ondersteuning van ontwerpers in de creatie van gebouwde omgevingen met aandacht voor multi-sensoriële ervaringen. Ik heb me gefocust op het ontwerpen van een raamwerk van haptische (tactiele) parameters  dat architecten kunnen gebruiken voor, tijdens of na het ontwerpproces om hun ontwerpen bruikbaarder en aangenamer te maken voor een diversiteit aan gebruikers. Deze mensgerichte benadering maakt gebruik van de expertise van mensen die aangeboren blind zijn omdat zij meer aandacht geven aan niet visuele multi-sensoriële ervaringen. De resultaten tonen aan dat de ondersteuning ook resulteert in een meer bruikbare omgeving voor iedereen.

Naast de inhoudelijke onderzoeksuitdagingen, is het ook boeiend dat je als ArcK-onderzoeker onderzoek ook koppelt aan onderwijsactiviteiten. Op die manier zijn studenten heel nauw betrokken en krijgen onderzoekers kritische reflecties van de ontwerpers van de toekomst.  Zo leren zij bijvoorbeeld al vanaf het eerste jaar wat goed ontwerpen is voor iedereen (Universal Design).

Het doctoraatsonderzoek van Jasmien Herssens vertrekt van de expertise van mensen die aangeboren blind zijn met het oog op meer leefbare omgevingen voor iedereen.

http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1366547/2011/12/21/Blinden-leren-architecten-aangename-ruimtes-te-maken.dhtml

http://weekend.knack.be/lifestyle/wonen/architectuur/ook-tastzin-belangrijk-bij-ervaring-ruimte/article-4000021495407.htm#

http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezondheid/article/detail/1366547/2011/12/21/Blinden-leren-architecten-aangename-ruimtes-te-maken.dhtml

 Oud student Silvia Mertens, architect-zaakvoerder sculp (IT): “klaar voor een eigen zaak!”

 In 2002 studeerde ik af aan de PHL, klaar voor de boeiende en uitdagende job van architect. Na een leerrijke beroepsstage van 2 jaar in een architectenbureau, kriebelde het helemaal om een eigen zaak op te starten. Ons eigen bureau doet het goed. We realiseren leuke projecten, zoals het smalste huis in Antwerpen. En we winnen wedstrijden, bijvoorbeeld met ons ontwerp voor een drijvend openluchtzwembad in de Antwerpse haven. Voor mij is dit een droomjob.