Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Dries Banken wint Cera Award 2010
15/10/2010

De 22–jarige Dries uit Opglabbeek, afgestudeerde van de opleiding  Professionele bachelor in de toegepaste informatica van het dpt. PHL-Business  wint de Cera Award 2010 met zijn project de vzw De Meander, een voorziening voor personen met een mentale handicap. Hij ontwikkelde, verfijnde en implementeerde een applicatie waarmee de bewoners door het gebruik van een touchscreen en aan de hand van iconen en symbolen een mail of een winkellijstje kunnen samenstellen, een liedje kunnen beluisteren of een film kunnen bekijken. “Dit project kreeg de titel “Wij willen ook computeren”. Hij ontving de prijs uit handen van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen tijdens een plechtigheid in zaal  De Markten te Brussel.

Cera Award

 De Cera Award betekent veel voor de  technologisch-wetenschappelijke vooruitgang in de socialprofitsector. Elke dag worden techn(olog)ische en wetenschappelijke toepassingen verbeterd tegen een snelheid die alleen de bedrijfswereld kan volgen. Toch voelen ook sociale organisaties steeds hogere eisen om 'mee' te zijn en worden ook zij geconfronteerd met technologisch-wetenschappelijke uitdagingen. Helaas beschikken deze organisaties niet altijd over de kennis om vereiste vernieuwingen door te voeren.De samenleving heeft nood aan sociale ingenieurs en techniekers met talent en engagement! Ingenieursstudenten en technische bachelors hebben wel de techn(olog)isch-wetenschappelijke kennis en zijn dikwijls op zoek naar een maatschappelijk relevant onderwerp voor hun eindwerk. Cera Award is een speciale vorm van waardering voor sociale ingenieurs en techniekers die hun innovatief en creatief vermogen wijden aan reële maatschappelijke noden. Een techn(olog)isch of wetenschappelijke onderzoeksvraag binnen een socialprofitorganisatie wordt het eindwerk van de student.
De socialprofitsector overkoepelt organisaties in de gezondheids- en welzijnszorg, de sociaal-culturele sector, het onderwijs en de podiumkunsten. Deze organisaties leveren maatschappelijke diensten aan elk van ons. Investeren in hun technologisch-wetenschappelijke vooruitgang is investeren in elk van ons!

 Wij willen ook computeren!

In oktober 2008 schreef Gabriëlle Erlingen, opleidingshoofd van de opleiding Professionele bachelor in de toegepaste informatica (TIN) van het dpt. Business van de PHL, haar opleiding in, bij Cera Award, als kandidaat voor het project “Wij willen ook computeren” van vzw De Meander. Dries Banken werd als student verbonden aan het project en Martine Peetermans werd als promotor, vanuit de PHL, verbonden aan het project. Dries Banken engageerde zich als student voor dit project. Hij werkte, zowel in het kader van het ICT-project van het laatste jaar van de opleiding TIN, alsook binnen een intensieve en geslaagde stageperiode, aan dit project.

 Voor vzw De Meander, een voorziening voor personen met een mentale handicap, ontwikkelde, verfijnde en implementeerde Dries een applicatie waarmee de bewoners door het gebruik van een touchscreen en aan de hand van iconen en symbolen een mail of een winkellijstje kunnen samenstellen, een liedje kunnen beluisteren of een film kunnen bekijken. “Dit project kreeg de titel “Wij willen ook computeren” omdat onze bewoners dat ook écht graag willen”, stelt directeur Luc Lemkens. “Aan de hand van symbolen die bediend worden via een aanraakscherm kunnen onze mensen nu ook ‘computeren’ en daar zijn ze héél tevreden mee!”

 De Cera Award-jury onthaalde het project heel positief in Leuven op 23/9/2010. De jury verwoorde de voorstelling van Dries Banken en Luc Lemkens, directeur van vzw De Meander, als volgt: “Dries heeft aangetoond dat hij zich met veel toewijding heeft ingezet om ervoor te zorgen dat hij zelf en De Meander tevreden kunnen terugkijken op een mooi project. Het getuigde van veel empathie, doorzetting en maatschappelijke verantwoordelijkheidszin dat Dries al het mogelijke deed om uiteindelijk iedereen te laten ‘computeren’. Hij sprak steeds met veel respect over de bewoners van de Meander, werkte op zeer persoonlijke maat, én realiseerde alles binnen een betaalbaar budget.