Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Woonlabo en oud Moederhuis krijgen restauratiepremie
17/9/2010

Het departement PHL-Healthcare heeft een reden om te vieren: de primaire locatie van dit departement - oude Moederhuis aan de Kleine Ring in Hasselt - heeft een restauratiepremie bekomen van de Vlaamse regering. In één klap wordt ook het Woonlabo - de conciërgewoning - meegenomen.

Het gebouw huisvestte de eerste volwaardige vroedvrouwschool en kraamkliniek in Limburg en werd dan ook snel bekend als het Provinciaal Moederhuis. Duizenden Limburgers zagen er het eerste levenslicht. Het hoofdgebouw is sinds enkele jaren in gebruik als schoolgebouw voor de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL).

In de conciërgewoning gaat de PHL, samen met het Toegankelijkheidsbureau een 'Universal Design Woonlabo' realiseren waar mensen kunnen bekijken hoe ze hun woonst kunnen aanpassen aan de noden van de bewoners.

'De vroedvrouwschool in Hasselt was de eerste in haar soort in Limburg en heeft dus een sociaal en historisch belang', oordeelt minister Bourgeois. 'Daarom is het gebouw, inclusief de conciërgewoning sinds 2008 ook beschermd. In het gebouw, waar heel veel Limburgers geboren zijn, bevindt zich vandaag het dpt. PHL-Healthcare van de Provinciale Hogeshool Limburg. Voor de conciërgewoning is er dus na de renovatiewerken ook een passende bestemming voorzien. Daarom leek ons deze inspanning absoluut verantwoord. We rekenen er, zelfs op Vlaams niveau, op dat het geplande Woonlabo in de sector een vergelijkbare functie krijgt zoals het "Huis van de Toekomst" dat heeft op vlak van duurzaam wonen.'

Het gebouw, een ontwerp van Hasseltse architect Léon Jamine, werd in 1911 gebouwd. Later paste zijn stadsgenoot en architect Lippens het nog aan. Voor de restauratie van de buitenzijde van hetr gebouw is 422.000 euro voorzien. De rest, 190.000 euro, dient voor de aanpassing van de aanpalende conciërgewoning.


Wil je meer info over het woonlabo? Download dan hier de projectpagina