Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Studenten groenmanagement werken aan plan park- en groenbeheer Domein Bovy
13/9/2010

Studenten van het tweede jaar Groenmanagement van het departement PHL-Bio werkten in het kader van harmonisch park- en groenbeheer (HPG) aan een beheerplan voor het Domein Bovy in Heusden-Zolder. Deze studenten richtten zich voornamelijk op het uitvoeren van de participatie.  Om een geslaagd HPG beheer te voeren, is het nl. essentieel om de mening van de gebruikers te kennen.

 


De studenten namen op verscheidene tijdstippen in de maanden april en mei 63 enquêtes af bij diverse gebruikers van het domein.
De overgrote meerderheid van de bevraagden (92%) was tevreden over het domein omdat aan hun verwachtingen werd voldaan. Dit was te danken aan het natuurbos (16%), de horeca (17%), mogelijkheden voor de kinderen (12%), het kabouterbos (11%) en de kinderboerderij (11%).

Als belangrijkste reden voor een bezoek aan het domein werden vooral ontspanning (36%), recreatie (29%) en natuurbeleving (19%) aangehaald.

97% van de huidige gebruikers zou het gebied willen aanraden aan anderen om te bezoeken. Dit vooral omwille van het esthetisch aspect en de aanwezige natuur, maar ook het totaalconcept, de faciliteiten voor de kinderen en de mogelijkheden voor sport & recreatie scoorden goed.

Als negatief punt werd vooral het achterstallig beheer in het gebied aangehaald. Naast de participatie werkten de studenten het deel ‘Studie’ van het beheerplan volledig uit. Hier werden de cultuurhistoriek, de biotische waarde en de abiotische karakteristieken van het domein uitvoerig onderzocht. De gegevens uit de delen studie en participatie vormen een degelijke basis om te komen tot beheersdoelstellingen en –maatregelen in de toekomst.