Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Eerste 'hogeschool' - advocaten leggen de eed af
1/9/2010

Op 1 september leggen Tinne Jansen en Greet Vandoren de eed af als advocaat voor het Antwerpse Hof van Beroep.  Zij zijn de eersten die dit doen via een hogeschoolopleiding met een aanvullende universitaire opleiding

De eerste juristen die hun opleiding aan de hogeschool zijn gestart, leggen op 1 september in Antwerpen de eed af. De twee studenten begonnen hun hoger onderwijs met een opleiding Rechtspraktijk aan de Plantijn Hogeschool en de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL). Dankzij het flexibiliseringsdecreet konden ze via een schakelprogramma ook een Master in de Rechten behalen op verkorte wijze. Dit is een voorbeeld van het zogenaamde zalmtrap-effect: studenten starten hun vorming met een opleiding aan de hogeschool waar ze meer praktijk opdoen en stapje voor stapje hogerop kunnen klimmen zonder risico’s te nemen.

Zalmtrap-effect

Veel studenten kiezen al te gauw voor een opleiding aan de universiteit.  Zo lopen ze het risico de lat te hoog te leggen en opnieuw te moeten beginnen of de moed op te geven, het zogenaamde watervaleffect. Door eerst te kiezen voor een professionele bachelor aan de hogeschool, worden studenten niet overrompeld en hebben ze na hun driejarige opleiding genoeg kennis en praktische ervaring opgedaan om voor een academisch programma te gaan. Zo bouwen ze gestaag aan hun vorming, zoals een volhardende zalm die zich met haalbare tussenstappen een weg stroomopwaarts baant.

Nu vormen Tinne Jansen en Greet Vandoren in de groep hogeschoolstudenten die nadien nog een master halen, het neusje van de zalm: zij leggen op 1 september de eed af voor het Antwerpse Hof van Beroep. Dat zij vandaag die mogelijkheid hebben, is niet zo vanzelfsprekend. Toen na de invoering van de masterstructuur de wet moest aangepast worden over wie kon toetreden tot de advocatuur (tot dan licentiaten en doctors in de Rechten), leek het er even op dat studenten hun volledige studietraject aan de universiteit zouden moeten afleggen. Uiteindelijk zegevierde het gezonde verstand en dat merk je ook als je het studieverloop van beide dames erop naleest.

Straffe madammen 

Tinne  Jansen startte haar carrière op de Plantijn Hogeschool Provincie Antwerpen, waar ze Rechtspraktijk, Vastgoed en Notariaat studeerde. Via het schakelprogramma behaalde ze met onderscheiding haar rechtendiploma aan de Universiteit Antwerpen en vervolgens nog een Master-na-master Vennootschapsrecht in Brussel. Het is altijd haar ambitie geweest om na haar studies in de advocatuur terecht te komen en nu is het dus zover.

Greet Vandoren, oud-studente PHL, studeerde met grote onderscheiding af als Master in de Rechten. Zij organiseerde de laatste pleitwedstrijd van het Vlaams Rechtsgenootschap in Brussel en was zelf derde laureaat van de eerste editie van de NautaDutilh interuniversitaire pleitcompetitie, georganiseerd door VRG Brussel, Gent en Leuven.

Twee straffe madammen die het naar alle verwachting nog ver zullen schoppen na een geslaagde keuze voor een professionele bachelor Rechtspraktijk in het provinciaal hoger onderwijs.

Verschenen

Bekijk hier de videoreportage op TVLimburg

Bekijk hier een aanvullend artikel in het Belang van Limburg