Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Hasselaar Geoffrey Brusatto wint Plantin-Moretusprijs 2010
7/6/2010

Gisteren werden in het stadhuis van Gent de Plantin-Moretusprijzen 2010 uitgereikt, de prijs voor de beste verzorgde boeken. Voor het tweede jaar op rij gaat de bekroning naar een van de docenten Grafisch ontwerp van de PHL. 

Vorig jaar kreeg Johan Vandebosch de PM-prijs in de categorie 'kinder- en jeugdboeken', dit jaar gaat de prijs naar Geoffrey Brusatto in de categorie 'non-fictie' met het boek '’40-’45, Sint-Truidense getuigen van de erfgoedcel Sint-Truiden. Het gaat om boeken die uitblinken door hun verzorgde en originele vormgeving, typografie, illustratie en grafisch-technische productie.

Het juryrapport

Alweer zo'n boek dat er op het eerste zicht een beetje "raar" uitziet. De cover kreeg een foliedruk die misschien wat overbodig is. "’40-’45, Sint-Truidense getuigen" gaat over de Tweede Wereldoorlog, het verleden, erfgoed. De eenvoudige voorflap geeft het boek een informeel karakter en is zeker toepasselijk voor een dergelijke uitgave. Je neemt het boek vast, slaat het open. Het binnenwerk spat uiteen in je gezicht. Mooi ontwerp, met leuke details. De paginering staat dwars, net als de index en de namen van de getuigen. In alle details is iemand creatief aan de slag gegaan met de letterzetting.

Enige nostalgie is dit boek niet vreemd. Allemaal heel goed, het doet volgens sommige juryleden wat retro aan. Al is dat, gezien het onderwerp, misschien een bewuste keuze. Eén minpuntje: is de holle-bolle kant van het karton bedrukt voor de cover? En zijn de beelden in de fase van de prepress wel aangepast aan het drukken op ongestreken papier? De beelden hadden scherper en contrastvoller mogen zijn. De beelden zijn mooi verwerkt en de afwisseling tussen zwarte en witte pagina's werkt. Hier is iets van gemaakt dat je niet had verwacht. Met weinig middelen is een mooie vormgeving tot stand gekomen.'