Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
PHL-studenten Vrije kunsten verbinden Hasselt en Genk via Diepenbeek
12/5/2010

Interventie is een kunstproject van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) dat liep van donderdag 27 mei 2010 (opening) tot en met zondag 27 juni 2010.

Het landschap langs de fietsroute die Genk via Diepenbeek met Hasselt verbindt, vormt vanaf einde mei het decor voor verrassende artistieke ingrepen. De kunstwerken zijn gemaakt door studenten Vrije kunsten van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) aan de Elfde-Liniestraat in Hasselt. Op de route die vertrekt aan het natuurgebied van de Maten, dan loopt naar het Albertkanaal en van daar langs het kanaal door gaat tot aan de campus van de PHL, gaat kunst de dialoog aan met de omgeving. Op een afstand van vijftien kilometer zullen meer dan twintig heel diverse kunstwerken een plaats krijgen. Een poort zal ons wijzen naar het onbekende voorbij de horizon, wat verderop heeft iemand zoals de schilders van de vorige eeuw het landschap in de open lucht nageboetseerd, in een beekje ligt een schim van een meisje in het water, aan het kanaal komt een monumentale constructie die de 'niet gebruikte' hangbrug lijkt te verlengen, een tekening in het gras zal stilaan verdwijnen...

Het kunstproject wordt georganiseerd door de opleiding Vrije kunsten van de PHL en is een jaarlijks weerkerende opdracht waarbij de studenten leren om met het eigen werk uit het atelier te komen en de confrontatie aan te gaan met de plaats waar het werk terechtkomt. In vorige jaren is er onder andere gewerkt rond het stadspark van Sint-Truiden, een voormalige school voor vroedvrouwen en vorig jaar onder de noemer 'Traject H' realiseerden de studenten een tijdelijke ingreep op een lijn die je met wat verbeelding zou kunnen trekken door het centrum van Hasselt.

Opdracht: een tijdelijke ingreep in het landschap 

De kwaliteit van deze projecten gaf het vertrouwen om het dit jaar ambitieuzer aan te pakken en het actieterrein uit te breiden naar het landschap langs drie verschillende gemeenten: Genk, Diepenbeek en Hasselt.

Een project waarbij de dialoog wordt aangegaan met het landschap is geen eenvoudige opdracht. Een kunstwerk in een landschap plaatsen is iets helemaal anders dan in een witte ruimte. Heel wat vragen dient de kunstenaar daarbij op te lossen. Het eerste waar je bijvoorbeeld aan moet denken is dat alles in de buitenlucht veel kleiner lijkt dan binnen. Moet het opvallen of mag het ook pas bij een tweede blik ontdekt worden? Maar ook meer filosofische vragen kunnen er gesteld worden zoals de confrontatie natuur-cultuur. Is de natuur die hier grotendeels door de mens is aangelegd daardoor niet zelf cultuur? Hoe speel je daarop in? Moet een kunstwerk mooi inpassen in de omgeving of mag het ook een verstoring teweegbrengen waardoor we misschien anders naar onze bekende omgeving kijken?

Elk van de kunstwerken zal op zijn manier een antwoord zijn op deze en andere vragen.

Genk, Diepenbeek en Hasselt

Om al de ideeën van de studenten te kunnen uitvoeren is er een unieke samenwerking aangegaan met Genk, Diepenbeek en Hasselt waar de fietsroute doorloopt. De drie gemeenten zijn met veel enthousiasme op de vraag ingegaan om dit project waar heel wat bij komt kijken mee te helpen realiseren. 

Deze samenwerking kan dan misschien ook gezien worden als een afspiegeling van wat er tussen de hogescholen aan het gebeuren is. De PHL is nu al werkzaam in Hasselt en Diepenbeek maar werkt vanaf dit jaar samen met de Media en Design Academie in Genk (MDA - KHLim) waardoor er ook op dat gebied een nieuwe veelbelovende 'artistieke' verbinding ontstaat.

Emile Van Doren

Ook in de Kempense heide zochten kunstenaars het 'ongerepte' uitgestrekte landschap op. Emile Van Doren was één van de bekendste van deze 'Kempense school'. Hij vestigde zich in 1893 in Genk en samen met zijn vrouw baatte hij ‘Hôtel des Artistes’ uit. Later, in 1913, laat hij villa ‘Le Coin Perdu’ bouwen aan de huidige Henri Decleenestraat om zich in alle rust terug te trekken en zich volledig te wijden aan zijn kunst. Het is in deze villa dat nu het Emile Van Dorenmuseum ondergebracht is. Na grondige renovatie zal het in mei heropenen. Eén van de studenten zal ook hier een werk integreren waardoor het museum op een interessante manier als het beginpunt of eindpunt van de kunstroute zal fungeren en waardoor het project ook in een historische context wordt geplaatst.


 
Fotobijlagen