Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
PHL-studenten informatica beginnen eigen zaak
31/3/2010

In het academiejaar 2009-2010 hebben 120 studenten van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) een eigen zaak opgestart.

Het opstarten van hun eigen zaak gebeurde in samenwerking met de PHL en de Unizo-stichting Onderwijs en Ondernemen. De leeronderneming is een onderneming op school, opgericht door de leerlingen, begeleid door de leerkrachten en organisatorisch ondersteund door de Unizo-stichting.

'We merken dat door de leeronderneming, studenten een realistisch beeld krijgen op de taken en verantwoordelijkheden van een zelfstandig ondernemer', zegt de directeur belangenbehartiging bij Unizo-Limburg, Patrick Buteneers. 'Ook doorlopen de studenten de diverse stappen die nodig zijn bij het oprichten van een onderneming. Dat is een groot voordeel voor wie later kiest voor een eigen zaak.'
120 tweedejaarsstudenten Toegepaste Informatica van de PHL namen deel aan de leerondernemingen. 'Aan het begin van het jaar hebben we eerst algemene infosessies georganiseerd', zegt Lieve Vandeput, de begeleidende docent van de studenten.
'Tijdens de sessies kregen de studenten informatie aangereikt over de leeronderneming en de vereiste stappen om zulke ondernemingen op te starten. Daarna werden de studenten tijdens werkcolleges ondergedompeld in de zakelijke wereld van administratieve vereisten zoals oprichtingsformaliteiten, opzetten van een boekhouding, aan- en verkoop en handel drijven.'

bvba 'Stick IT'

'Vooral de zakelijke kant was niet eenvoudig voor de studenten informatica omdat ze alleen over voldoende informaticakennis beschikten. Ook de verkoop van het product stuitte op heel wat problemen.'
Een van de leerondernemingen is de bvba 'Stick IT', die bestaat uit een groepje van elf studenten. 'Onze groep heeft gekozen voor de verkoop van laptopstickers', zegt de verkoopsdirecteur Mitch Vanderlinden.
'Een laptopsticker is in feite een sticker om op de achterkant van je laptop te kleven zodat de oude laptop een andere look krijgt. Tijdens het hele proces hebben we vooral moeite gehad met het vastleggen van de verkoopprijs. Uiteindelijk hebben we toch een aantal klanten kunnen bereiken, maar voor definitieve cijfers is het nog wachten tot het eindresultaat.'

In Limburg zijn dit schooljaar twaalf leerondernemingen actief in de PHL, maar ook vijftien leerondernemingen in het secundair onderwijs. Dat betekent dat in totaal ongeveer 300 leerlingen bezig zijn met het opstarten van een eigen zaak.
Uit cijfers blijkt dat de leeronderneming bij 55 procent van de leerlingen leidt tot een grotere interesse voor het zelfstandige ondernemerschap. Zeven op de tien vinden zich achteraf zelfs ondernemend genoeg voor een eigen zaak.