Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Eerste postgraduaat bosbeheer in Vlaanderen
15/3/2010

Dpt. PHL-Bio  ging dit academiejaar van start met het eerste postgraduaat bosbeheer in Vlaanderen. Om de studenten daarbij de nodige praktische kennis mee te geven, wordt samengewerkt met Bosland, het grootste bos van Vlaanderen. Na een jaar opleiding (wekelijks op vrijdag) zullen de studenten in juni hun getuigschrift ontvangen.

Nood aan professionele opleiding bosbeheer

Limburg is de bosrijkste provincie van Vlaanderen (meer dan één derde van het Vlaamse bosareaal ligt in Limburg) Op het vlak van opleiding is er momenteel enkel opleiding boswachter of op universitair niveau de bio-ingenieur richting bosbeheer. Er is dus nood aan een ‘tussenniveau’

Vele instanties en organisaties zijn op het terrein bezig met bosbeheer (bosgroepen, Agentschap voor Natuur en Bos, provincie, natuurverenigingen, regionale landschappen, studiebureaus, …)

Deze opleiding = toepassingsgericht, het is een zeer doordachte combinatie van theoretische achtergrond en praktijk, veel aandacht voor voorbeelden van bosbeheer op het terrein in onze provincie en erbuiten

Niet alleen boekenwijsheid

Bosbeheer is een metier dat zich in de eerste plaats op het terrein afspeelt. Het is dus belangrijk dat de studenten naast de theorie ook goede praktijkvoorbeelden krijgen voorgeschoteld. Hiervoor heeft het dpt. PHL-Bio samenwerking gezocht met Bosland. In het grootste bos van Vlaanderen wordt voortdurend gezocht naar nieuwe beheermethoden om de Limburgse bossen goed te beheren. Verscheidene wetenschappelijke instellingen en universiteiten werken hieraan mee. De bossen in Bosland zijn hierdoor een prima open luchtschool voor de studenten. Tijdens de terreinbezoeken wordt grondig ingegaan op technische uitdagingen zoals omvorming van naaldbossen en herstel van zeldzame natuur. Een belangrijke doelstelling van Bosland is ook het betrekken van de mensen en het ontwikkelen van een aantrekkelijk recreatief aanbod voor de bosbezoekers. Ook deze thema’s komen uitgebreid aan bod.

Meer info over dit postgraduaat bosbeheer wordt gegeven op de opendeurdag van zaterdag 24 april 2010 van 10.00 tot 16.00u in het departement PHL-Bio, Universitaire Campus gebouw E te Diepenbeek.  U vindt ook info over dit postgraduaat op onze website of je kan de coördinator van het postgraduaat bosbeheer contacteren:  Marleen Schepers, gsm 0477 54 21 14.

Verschenen

Voor een blik op de videoreportage van TVL over dit unieke Limburgse postgraduaat, klik hier.