Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
AUTISME: methodisch handelen

Korte omschrijving

Autisme is een doordringende (diepliggende) ontwikkelingsstoornis.

Het is een handicap die het moeilijk maakt om de betekenis “achter de waarneming” te vatten. Mensen met autisme hebben een letterlijke geest. Dit impliceert ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van communicatie, sociaal gedrag en het vermogen om zijn tijd te organiseren, zijn leven in te richten. Het autisme begrijpen en kunnen meegaan in de gedachtegang van een persoon met autisme is niet vanzelfsprekend. Het benaderen, behandelen en begeleiden van mensen met autisme vraagt een flinke bijsturing van het eigen referentiekader, zelfs voor de ervaren therapeut die voor het eerst met mensen met autisme wordt geconfronteerd. Voor de realisatie van deze opleiding werkt de PHL nauw samen met diverse autisme-experten.

Voor het academiejaar 2009-2010 werd voor deze opleiding een erkenning voor Betaald Educatief Verlof toegekend aan de PHL.

Praktijkgetuigenis

Autisme is een stoornis in de ontwikkeling, dit onderkennen en correct behandelen - ervoor zorgen dat de ontwikkeling zo optimaal mogelijk verloopt - is essentieel.

Dit doe je in je dagdagelijkse aanpak en opvang van deze kinderen en jongeren, door een (aan)gepaste opvoeding en educatie.

Er is daarvoor meer nodig dan alleen theoretische kennis over autisme. Veel meer!

dr. Lieve Swinnen - kinder- en jeugdpsychiater

Oud-student getuigenis

Wij werken al een tijdje als teamgenoten met kinderen met autisme, en voelden aan dat onze basisopleiding op heel wat terreinen tekort schoot. Onze motivatie leed er onder. Wij stootten vrij vaak op problemen, en dachten oplossingen te vinden vanuit onze therapeutische achtergrond aangevuld met korte cursussen en lezingen. Maar wij haalden niet het resultaat dat we wilden en soms kregen we niet eens vat op onze cliŽnten met autisme.

Wij bleven antwoorden zoeken op onze vele vragen en schreven ons uiteindelijk in voor de langlopende opleiding: “Educatieve benadering van mensen met stoornissen uit het autismespectrum” aan de PHL. Deze opleiding was gericht op de realiteit. De theorie werd aan de praktijk gekoppeld met heel wat aandacht voor de student met zijn vragen. Het resultaat is dat onze basisopleiding werd opgewaardeerd en dat we nu met vernieuwde moed en vooral ruim inzicht in autisme, goede resultaten halen met onze cliŽnten.

Ergotherapeuten - A-Huis Sint-Truiden

Klik hier voor meer informatie:

  • Over de opleiding
  • Praktische informatie
  • Folder
  • Inschrijven