Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
PHL-Proefproject tablet-pc: Vijf scholen stappen in
19/6/2012

Vanaf september starten vijf secundaire Limburgse scholen met een project rond tablet-pc's. De scholen zorgen zelf voor een tablet-pc voor leerlingen en leerkrachten, de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) begeleidt hen en ontwikkelt lessenpakketten.

De proefscholen voor dit project zijn Middenschool GO uit Leopoldsburg, het Sint-Franciscuscollege uit Heusden, het Augustinusinstituut uit Bree, de Provinciale Secundaire School uit Diepenbeek en het KTA Middenschool 2 uit St-Truiden.

Na de invoering van de laptops hebben nu ook de tablets hun weg gevonden naar de schoolbanken. Volgens directeur Guido Vanuytrecht uit de Middenschool van het GO Leopoldsburg brengt de compacte pc vernieuwing klas met een meerwaarde, omdat het zoveel mogelijkheden biedt.

Met een simpele vingertoets kan je bijvoorbeeld belangrijke tekstdelen markeren die nadien dan weer automatisch in een samenvatting verwerkt worden. "Zodra het personeel overtuigd raakte van die mogelijkheden en wij voor hen ondersteuning voorzagen, waren ze gewonnen voor dit concept. In september starten we in het eerste jaar van de methodeklas van onze freinetafdeling om zo stelselmatig uit te breiden. Tegelijk starten we ook in het avondonderwijs voor volwassenen met een tabletopleiding zodat de investeringskosten gedeeld kunnen worden. De bedoeling is wel dat de school de toestellen gratis ter beschikking stelt van de leerlingen", aldus Vanuytrecht.

Dat de tablets meteen alle school- schoolboeken zullen vervangen is een misvatting. "Samen met een leerkrachn tenteam en de PHL gaan we voor de vakken Frans, wiskunde, project algemene vakken, informatica en economie een reeks prototypes van digitale hand- en werkboeken ontwikkelen die leerlingen met de tablet kunnen lezen. Op die manier kunnen er extra foto's, filmpjes of ander illustratiemateriaal aan de lessen worden toegevoegd", zegt Wouter Hustinx die het project van de PHL coördineert.