Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Avondonderwijs binnen de PHL - Hoger beroepsonderwijs

Algemene informatie

De onderwijs-unit PCVO Handel organiseert graduaatsopleidingen of HBO5-opleidingen.
Hierbij verwijst de '5' expliciet naar niveau 5 van de Europese en Vlaamse kwalificatiestructuur (bachelor = 6) en staat HBO voor hoger onderwijs dat beroepsgericht is en dat de student voorbereidt op een onmiddellijke inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

Deze praktijkgerichte opleidingen op hoger onderwijsniveau situeren zich tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelor. Enerzijds bieden ze aan jongeren, waarvoor de sprong van het secundair naar een hogeschool of de universiteit te groot is/was, de mogelijkheid om zonder gebruik van leerkrediet een diploma hoger onderwijs te behalen.
Anderzijds bieden deze opleidingen, dankzij de modulaire structuur, een haalbare oplossing voor werkende volwassenen die een (extra) diploma wensen te behalen, zich wensen te heroriŽnteren of te verdiepen.

De vakbekwaamheid van onze docenten, gekoppeld aan jouw inzet, zal resulteren in een diploma dat een belangrijke stap zal zijn in de uitbouw van een professionele carriŤre.

Na het behalen van het graduaatsdiploma kan een aanvullingstraject gevolgd worden dat leidt tot het diploma van professionele bachelor.

Typische kenmerken HBO

De HBO-opleidingen situeren zich, samen met de bachelor- en masteropleidingen, binnen het hoger onderwijs en kenmerken zich door:

  • beroepsgericht: Hoger Beroepsonderwijs bevat veel praktijk (o.a. praktijkoefeningen, projecten). Ook de theorie wordt gegeven met het oog op wat je later specifiek nodig hebt om het beroep goed te kunnen uitoefenen.
  • diploma: na een volledige studie ontvang je een officieel en internationaal erkend diploma van gegradueerde ('Associate Degree'). Wie niet de volledige opleiding volgt, kan (deel)attesten krijgen.
  • toekomstmogelijkheden:
    • arbeidsmarkt: met dit graduaatsdiploma verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt of kan je doorgroeien in je functie
    • aanvullingstrajecten: indien je nog verder wil studeren, kan je met dit diploma vrijstellingen bekomen bij een eventuele bacheloropleiding.
  • kwaliteit: Hoger Beroepsonderwijs wordt georganiseerd door centra die gespecialiseerd zijn in onderwijs aan volwassenen. Cursisten krijgen een intensieve en persoonlijke begeleiding, los van het schoolse systeem van het secundair onderwijs. De lesgevers zijn experts met praktijkervaring in hun vakgebied. De overheid waakt over de kwaliteit van het onderwijs en de lesgevers.
  • leerkrediet: voor het volgen van deze opleidingen moeten er geen punten uit het leerkrediet ingezet worden (leerkrediet geldt niet voor HBO).

 

Organisatie van de opleiding

De opleidingen worden modulair georganiseerd.
Indien het modeltraject gevolgd wordt, behaalt men na 3 jaar een erkend graduaatsdiploma. Het is echter ook mogelijk om via een geÔndividualiseerd traject de opleiding over een langere periode te spreiden.
Per module die succesvol beŽindigd is, behaalt de cursist een attest.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent 18 jaar en bezit een diploma secundair onderwijs.

Wie geen diploma secundair onderwijs heeft, 18 jaar is en slaagt voor een toelatingsproef, kan toegelaten worden.

Aanvragen voor vrijstelling

Elke cursist kan op basis van studiebewijzen vrijstellingen aanvragen voor overeenkomstige modules.

Inschrijvingen

Cursisten kunnen zich inschrijven op het secretariaat van PCVO Handel.
Ons secretariaat is van maandag tot donderdag geopend van 13.30 tot 21.30 uur.

Vergeet je diploma niet!

Contact

Heb je interesse in onze opleidingen, contacteer dan onze medewerker of stel jouw vragen aan:

Emmy Geboers
administratief medewerker
011 23 88 90
Luc Saels
administratief medewerker
011 23 88 98