Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Belgen wereldkampioen op internationale finale Red Bull Racing Can!
25/11/2011

Team België met aan het stuur de PHL-student Joost Verhaard  is afgelopen dinsdag tot Red Bull Racing Can Wereldkampioen gekroond tijdens de internationale finale die plaats vond op het Silverstone F1 circuit. Na een intense en zenuwslopende race tegen 15 andere landen was het dus België die het hoogste schavot van het podium mocht betreden. Mexico en Noorwegen complementeerden de 2de en de 3de plaats. De trofee werd uitgereikt door niemand minder dan Red Bull Racing teambaas Christian Horner

 

 

 

 

 

 

 

Red Bull Racing Can

Red Bull Racing Can is een internationale competitie tussen studenten waarbij elk team hetzelfde chassis krijg aangeleverd. Elk team strijdt met andere woorden met dezelfde technische wapens en dus moeten het design en de aerodynamica het verschil maken. Daarin is elk team vrij, op 1 voorwaarde: de carrosserie mag enkel gemaakt worden uit blikjes Red Bull of Red Bull Cola. In alle 16 deelnemende landen hebben zowel enkele regionale qualifyers als een nationale finale plaatsgevonden. De winnaars van deze nationale finales hebben het afgelopen dinsdag dus tegen elkaar opgenomen te Silverstone. De andere deelnemende landen waren India, UAE, Japan, Canada, Mexico, Duitsland, Finland, Noorwegen, Australië, Oman, Spanje, Hongarije, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Roemenië.

Belgisch Team

De Belgische eer werd verdedigd door Cedric Teyssen, 21 jaar en masterstudent TEW aan de Universiteit van Hasselt en Joost Verhaard,22 jaar en student marketing aan het dpt. PHL- Business te Hasselt.  Beiden heren zijn afkomstig uit het Limburgse Bree.

“De nationale finale winnen was voor ons al een hele verrassing en een droom die werkelijkheid werd, maar om nu ook nog eens de internationale finale te winnen is werkelijk de kers op de taart”  Zegt Cedric Teyssen.

“De concurrentie was hier zeer sterk, al de andere teams bestonden hoofdzakelijk uit ingenieursstudenten. Hun designs waren dan ook van een aparte klasse.” Zegt Joost Verhaard

De belgen behaalde een score van 19/30 voor hun design, door alle races te winnen compenseerden ze dit echter meer dan voldoende. Ze behaalden een definitieve eindscore van 59 punten, runner-up Mexico had er 50.

“Om op deze manier te winnen voelt ontzettend goed, we hebben geen enkele race verloren en wonnen de finale met veel overmacht tegen Mexico. Dit is het ideale einde van een tot de verbeelding sprekende 3 dagen.” zegt Cedric Teyssen.

De Belgen waren zondagavond al afgezakt naar Oxford om er maandag de Red Bull Racing Formule 1 fabriek te bezoeken.

“Dit is een ervaring die me voor altijd zal bij blijven, de sfeer tussen de teams was ontzettend goed en de activiteiten waren tot in de kleinste details verzorgd. Ik heb me hier een echte formule coureur gewaand.”  aldus Joost Verhaard.

De Belgen mochten woensdagochtend, na een geslaagde afterparty op dinsdagavond, meteen hun prijs in ontvangst nemen. Gedurende de hele ochtend mochten ze in de Red Bull Racing Factory testen in de officiële F1 simulator onder begeleiding van Vettel’s driver development manager. Daarnaast kregen ze ook nog eens officiële Red Bull Racing polo, gesigneerd door Vettel, en Viptickets voor de grote prijs van Spa-Francorchamps.

De finale

Japan legde de lat meteen hoog met een schitterend ontwerp, hiervoor behaalde ze het maximum aantal punten in al de categorieën(idee, ontwerp en constructie). Vervolgens begaven de teams zich naar het circuit om hun snelheid te bewijzen op het mini-Silverstone circuit. Slickbanden, veel batterijen en goede stuurmanskunsten maakten de orde van de dag uit tijdens de kwalificaties. De intensiteit van het racen nam alleen maar toe naarmate de finale naderde tijdens de verschillende knock-out races. In de finaleheat was het dus het Belgisch team dat aan het langste eind trok tegen Mexico en het bovenste schavot mocht betreden. De Brabançonne weerklonk over het legendarische circuit van Silverstone en de feestvreugde barste los bij leegspuiten van de champagne en het opsteken van de “victory sigars”.

Red Bull Racing teambaas Christian Horner die de trofee overhandigde zei:

“Het was fantastisch om zo veel enthousiastelingen met veel creativiteit en flair te zien. Het niveau van de designs en de organisatie van de teams waren verbazend en wie weet, er zouden wel eens wat toekomstige F1 ontwerpers en teambazen in ons midden kunnen zijn.”

Verschenen

Het artikel in HBVL kan je lezen op deze link.