Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
"Het duurt wel langer"
28/10/2011

Bron: HBVL  (Jan Bex)

Donderdag hebben tienduizend Vlamingen en Brusselaars deelgenomen aan een experiment met een nieuw elektronisch stemsysteem. In Hasselt probeerden studenten en docenten van de PHL het uit. Alles ging er 'echt' aan toe. Tot voorzitter, bijzitters en tellers toe.

"We willen met deze test nagaan of het prototype van het nieuwe elektronische stemsysteem ook in reële omstandigheden goed werkt en waar het beter kan", vertelt Guido Decoster van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur. "De belangrijkste nieuwigheid van het elektronisch stemsysteem is dat de stem van de kiezer op een papierstrook wordt afgeprint en niet meer op een magneetkaart wordt geregistreerd. Zo krijgt de kiezer de mogelijkheid na te gaan of zijn of haar stem correct geregistreerd is. Is er een fout gemaakt, dan kan nog opnieuw gestemd worden. Mocht dat achteraf nodig blijken, dan kunnen de stemmen ook manueel herteld worden. Het stemsysteem is hierdoor meer democratisch en meer transparant."

"Complex"

De tweedejaars 'rechtspraktijk beten, in het kader van de lessen grondwettelijk recht, de spits af. "Voor ons, voor jongeren is het een verbetering, maar of dat voor oudere mensen, die minder vertrouwd zijn met computers, ook zo is, valt af te wachten", zegt Thiry Vandersmissen (20) uit Tongeren. "De aanwijzingen zijn wel duidelijker dan vroeger", vult Frederiek Niesten (21) uit Lanaken aan. "De print kan zijn nut hebben bij de controle. Het duurt wel allemaal langer nu. Als elke kiezer 20 seconden langer nodig zal hebben, vrees ik toch files."

"Voor mij is dit een mislukte poging om het vertrouwen in de politiek te herstellen", vindt Balenaar Yentl Geukens (19). "Bovendien is het toch complex. Eerst stemmen, wachten op de print daarvan, die dan inscannen en nog eens plooien om in de stembus te stoppen. Ik denk dat ze meer helpers in de stembureaus gaan nodig hebben."

2012

Hoe dan ook, de stemmen van donderdag zijn, per usb-stick en koerier verzameld in Brussel. "Hier kijken we de volgende dagen een aantal kantoren minutieus na om te zien of er afwijkingen zijn", zegt Guido Decoster. "We hebben donderdag ook een aantal kleine, vooral technische mankementen ontdekt. Die moeten er zeker uit. Als iedereen in de Vlaamse regering overtuigd is, kunnen we de machines, voor alle Vlaamse gemeenten en het Brussels gewest aankopen. In dat geval stemt iedereen in 2012 al in het nieuw."