Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
PHL test elektronisch stemsysteem
28/10/2011

Bron: Het Nieuwsblad  (Ralph Gregoor)

Het nieuwe elektronische stemsysteem van de federale en Vlaamse overheid werd gisteren in heel Vlaanderen getest. In Limburg mochten het personeel en de studenten van de PHL het nieuwe systeem uitproberen.

 

Het nieuwe elektronische stemsysteem is een initiatief van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD), Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) en minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk gewest Charles Picqué (PS). 'Vooraleer de betrokken regeringen besluiten het systeem al dan niet aan te kopen, willen we de stemcomputers aan grondige proeven onderwerpen op het terrein', zegt minister Turtelboom.

De belangrijkste nieuwigheid van het elektronisch stemsysteem is dat de stem van de kiezer op een papierstrook wordt afgeprint. Zo krijgt de kiezer de mogelijkheid na te gaan of de stem die hij of zij via de computer heeft uitgebracht correct geregistreerd is. Er is een duidelijke eenheid tussen de elektronische stem en de stem op papier. Mocht dat nodig blijken, kunnen de stemmen ook manueel herteld worden.

Om het nieuwe systeem grondig te testen namen maar liefst meer dan tienduizend mensen deel aan het experiment. Op 22 verschillende plaatsen in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest namen markten, scholen en administraties deel aan de test. Voor Limburg was de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) de enige instelling die deelnam. Verschillende studenten en personeelsleden waagden zich aan het nieuwe stemsysteem.

Representatief

Om het stemexperiment zo representatief mogelijk te maken, sloot het experiment qua inhoud en organisatie zo nauw mogelijk aan bij echte verkiezingen. Zo hield het systeem rekening met het feit dat verkiezingen in België op een dag gebeuren en dat op alle plaatsen dezelfde openings- en sluitingsuren gelden.

Op elke plek werd een volledig stembureau opgesteld met stemhokjes- en computers, een voorzitterscomputer en een elektronische stembus. Ieder stembureau werd, zoals bij echte verkiezingen, geleid door een voorzitter, met daarnaast twee bijzitters en twee waarnemers.

De organisatoren hadden fictieve verkiezingslijsten opgesteld voor de studenten. Zij kregen de keuze tussen lijsten met muziekgenres en uitvoerders ervan en lijsten met sportdisciplines en bekende sportmensen uit elke discipline. Zo was de Braziliaanse voetballer Pelé een van de lijsttrekkers. De meeste studenten vonden het een goed systeem, al was het voor sommigen ook de eerste keer dat ze stemden. 'Ik heb nog niet moeten stemmen', zegt de 19-jarige Tom Haex uit Kleine-Brogel die Verpleegkunde studeert aan de PHL. 'Toch kon ik eenvoudig volgen wat ik moest doen. Zo heb ik alvast kunnen oefenen voor volgend jaar.'

Het is de bedoeling dat het systeem bij de volgende verkiezingen van 14 oktober 2012 kan gebruikt worden.