Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Studenten PHL staan in de schijnwerpers
8/11/2011

Bron: Het Laatste Nieuws  (Katrien Janssens)

Het kunstwerk 'ACCESS' van de Duitse kunstenares Marie Sester laat studenten van de PHL even in de schijnwerpers staan. Daarmee wil ze de drang naar bekendheid in de maatschappij aankaarten.

De installatie combineert volgens de intiatiefnemers de sociale controle van hedendaagse surveillance-technieken met onze drang naar entertainment en manipulatie. "Iedereen wil tegenwoordig zijn vijf minuten of fame", vertelt Jan Boelen, artistiek directeur van Z33. "Bij ACCESS kan je door de installatie lopen, die jou vervolgens letterlijk in de spotlight plaatst. Net zoals veiligheidscamera's voorbijgangers volgen, volgen deze spot en geluidsstraal de bezoekers ook."

Nodige vragen

Ben Lambrechts, directeur van de PHL, vindt het kunstwerk alvast passen in de schoolomgeving. "Als kennisinstelling van en voor de toekomst hebben we een grote aandacht voor alle soorten informatie- en communicatietechnologieën, maar ook voor de sociale en culturele ontwikkelingen die deze met zich meebrengen. Daar mogen we ook de nodige vragen bij stellen, zoals met dit werk."

De installatie past binnen de tentoonstelling Architecture of Fear van kunstencentrum Z33 die nog loopt tot 31 december. ACCESS staat nog tot 25 november opgesteld in de publieke hal in gebouw D van de PHL.