Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
PHL-studenten maken iPad-app voor JESSA-dokters
24/2/2011

Studenten van de opleiding Toegepaste Informatica van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) stelden vandaag in Hasselt een nieuw project voor dat zij in samenwerking met de dienst Abdominale Chirurgie van het Jessa Ziekenhuis hebben ontwikkeld. Het project heeft als doel om voor elke patiënt de operatiegegevens te verzamelen en op elk moment beschikbaar te stellen. Hierdoor is het mogelijk om de kwaliteit van zorg te controleren en te optimaliseren. Aan deze registratie is een operatieplanning gekoppeld die efficiënt en gebruiksvriendelijk is. Voorwaarde om het project te kunnen uitvoeren was dat de privacy van de patiënt bewaard bleef. Het resultaat is een iPad applicatie die mobiel door artsen kan worden gebruikt. De IT-dienst van het Jessa Ziekenhuis zal bekijken in hoeverre dit aan het huidig elektronisch patiëntendossier kan gekoppeld worden.

“Door een optimale registratie willen we blijven waken over de kwaliteit van zorg, efficiëntie van werken en service naar de patiënt en zijn verwijzer,” zegt dr. Joep Knol, chirurg op de afdeling Abdominale Chirurgie. “Hoewel wij dagelijks met de computer werken, zijn we nauwelijks op de hoogte van wat in 2011 mogelijk is via informatica. Onze eigen IT-dienst wordt al overstelpt met vragen. Daarom zijn we gaan praten met de opleiding Toegepaste Informatica van de PHL. We vonden de studenten meteen bereid om ons te helpen bij de uitwerking van onze database. Indrukwekkend om te zien wat ze kunnen.”Olivier Scalais, PHL-student en projectleider: “We waren onmiddellijk geboeid door de vraag vanuit Jessa. Je kan je als buitenstaander niet inbeelden hoeveel gegevens er in zo’n ziekenhuis bewaard en beheerd moeten worden. Als je met zo’n overvloed aan informatie werkt, moeten gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en mobiliteit hoog in het vaandel gedragen worden. Daarom kozen wij voor het platform van de iPad: daarmee kan je immers altijd en overal gegevens raadplegen en verwerken.”

 “Als hogeschool met de laptop zijn we al 10 jaar bezig met de integratie van ICT in het onderwijs”, zegt Ben Lambrechts, directeur van de PHL. “In elke opleiding die wij aanbieden, is er een link met informatica. Of je nu studeert om verpleger te worden of je wil architect worden: bij ons leren alle studenten vanaf dag 1 te werken met de middelen die zij later op de werkvloer zullen gebruiken. En dat wordt enorm gewaardeerd door hun toekomstige werkgevers.”Yves Breysem, directeur van het Jessa ziekenhuis, beaamt deze stelling: “We investeren al heel wat jaren in een degelijke samenwerking met hogescholen en universiteiten. Ook over de samenwerking met de onderzoekers, docenten en studenten van de Provinciale Hogeschool Limburg zijn we heel tevreden. De PHL heeft veel te bieden en dat overigens niet enkel op het vlak van verpleegkunde, dat bewijst dit project.”