Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Van rockschool naar AB met Arsenal
23/2/2011

Nog maanden voor de eerste lichting studenten afzwaait, kan de Hasseltse pop- en rockacademie al uitpakken met een eerste succesverhaal. Chloë Maes (21) mag aan de slag als gitariste bij de band Arsenal. Voorlopig vervangt de laatstejaarsstudente de huidige gitarist wanneer die met zijn andere groep op tournee is, maar de kans is groot dat ze binnenkort een vaste waarde wordt. "In mei mag ik al spelen in de AB. Spannend!"

"Kunnen leven van mijn muziek, dat is wat ik wil", zei Chloë Maes uit Hoboken in september 2008. Ze maakte de verzuchting in deze krant als één van de eerste studenten in de opleiding PHL Music aan de Provinciale Hogeschool Limburg. Ruim twee jaar later, en enkele maanden voor ze afstudeert, lijkt die droom uit te komen. "De bassist van Arsenal geeft les bij ons", vertelt Chloë, "en hij heeft me gevraagd om auditie te gaan doen. Ik viel bijna van mijn stoel. Uiteraard heb ik geen moment getwijfeld."

Vorige week was het dan zo ver. Het jonge gitaargeweld liet de andere kandidaten - onder wie een medestudent - achter zich en rijfde het plekje in de liveband vlot binnen. Een buitenkans, aangezien Arsenal in april een nieuw album uitbrengt en dus volop gaat optreden. "Voorlopig vervang ik Bruno (Fevery, de huidige gitarist, red.) wanneer hij met zijn Amerikaanse band Kyuss op tournee gaat. In mei speel ik bijvoorbeeld in de AB, en misschien sta ik ook op Werchter. Een droom."

Als Fevery te vaak naar het buitenland moet, krijgt Chloë zelfs een vaste stek. "We zien wel hoe het loopt, maar enthousiast ben ik wel. En wat nerveus voor die concerten. Noem het gezonde stress. Het was een kinderdroom om ooit op grote podia te staan. Mijn idolen John Frusciante, Frank Zappa en Jimmy Paige achterna. Met het ouder worden werd ik realistischer, maar nu ligt alles weer helemaal open."

Deftig diploma

Gitaarriffs en ronkende solo's:het is het enige dat telt voor Chloë. "Muziek is mijn leven. Alles moest wijken, zelfs mijn schoolwerk liet ik soms slabakken. Maar dat muziekvirus zit in de familie. Papa is een grote muziekfan, en mijn grootouders zijn allebei klassieke muzikanten. Nochtans waren ze sceptisch toen ik aan de opleiding begon. 'Zou je niet beter een deftig diploma halen?', vonden ze. Nu zijn ze supertrots."

Veel tijd voor een sociaal leven blijft er niet meer over. "Gelukkig studeert mijn vriend ook aan de academie. We zitten samen in een bandje. Mijn vrienden vinden het wel tof dat ik nu bij Arsenal ga spelen. Ze hopen op gratis tickets." (lacht)

Ondanks de jobaanbieding zal Chloë haar studies netjes afronden. "Maar ik ben wel blij dat ik nu al werk heb als muzikante. Ik zat vaak te piekeren. Op school heb je al die contacten, maar eens het voorbij is, sta je er alleen voor. Het is niet omdat je aan de academie zit, dat je het per se gaat maken. Je moet enorm hard werken. En talent hebben."

Departementshoofd Laurens Leurs is opgetogen over het eerste succesverhaal. "En als straks de eerste mensen afstuderen, zullen er nog veel meer volgen. We zijn erg trots dat Chloë bij zo'n grote band aan de slag kan. Voor mij kunnen de studenten niet hoog genoeg mikken. The sky is the limit."