Student Personeel Alumni Werkveld International Vacatures

ZoekenRSSactuele pagina downloaden als PDF
Ambachtslui zetten zondag atelier open
7/2/2011

Onder het gedienstige motto 'u vraagt, wij draaien' zwierden zondag enkele honderden ambachters de poorten van hun atelier open tijdens de Dag van de Ambachten. In Limburg lieten 23 creatieve geesten u kennismaken met hun vak, of noem het maar passie. Het te bezoeken aanbod is erg divers. Zo kon u onder meer gaan neuzen bij een ornamentist in Maaseik, bij een wijnmaker in Dilsen-Stokkem en bij een uurwerkspecialist in Tongeren. Maar dus ook bij stoffeerder Bart in Vliermaal en juwelenontwerpersduo Audi en Kitty in Hasselt.Diamanten, briljanten, goud, zilver,...

In hun atelier aan de Hasseltse Maastrichterstraat introduceren Audi Pauwels en echtgenote Kitty Spaenjers geïnteresseerden zondag in 'het mysterie' van de edelsmeedkunst.
'Veel mensen weten niet hoe juwelen gemaakt worden. We merken aan de vragen dat ze ons beroep vaak mystieker vinden dan zoals wij het iedere dag ervaren', legt Kitty uit. Zondag krijgen groepjes van telkens dertig mensen een demonstratie in het atelier aan de Hasseltse Maastrichterstraat. En vragen staat vrij, zo verzekert de ontwerpster.
Amper een deur verder ligt galerie Multiple (Maastrichterstraat 64). Die maken Kitty en Audi vanaf vandaag, zaterdag, een drietal weken vrij voor een twintigtal jonge juweelontwerpers, studenten of jongafgestudeerden van de MAD-faculty, een samenwerkingsverband van KHLim en PHL. 'De bedoeling is dat de jonge ontwerpers zo met de 'real world' geconfronteerd worden. Dus niet alleen het maken van juwelen, maar ook het commerciële aspect. Vaak weten studenten bijvoorbeeld niet welke prijs ze nu eigenlijk voor een stuk kunnen vragen', vertelt Kitty. 'Er wordt trouwens niet alleen tentoongesteld maar ook echt verkocht. Achteraf zullen we de ontwerpers feedback geven over wat de bezoekers nu eigenlijk van hun juwelen vonden.'
Waar Audi en Kitty in hun atelier naar eigen zeggen eerder traditioneel werken, vooral met zilver en goud, laten de jonge ontwerpers in de galerie onder meer kleine reeksen van juwelen zien uit plexi, boomschors en aramiet, u misschien beter bekend als biljartballenmateriaal. Overigens, voor wie een lege portemonnee vreest: 'Het is allemaal best betaalbaar', verzekert Kitty terwijl ze naar een ketting wijst die 60 euro kost.
Mickey Mouse
Een van de jonge exposanten is Lore Langendries uit Zonhoven. Zij studeerde vorig jaar af aan de MAD-faculty en exposeert onder meer kettingen, en ringen die aan Mickey Mouse doen denken. Volgend jaar gaat ze trouwens doctoreren.
Masterstudente Els Louwette uit Lanklaar haalde de inspiratie voor haar juwelen bij 'Alice in Wonderland' en het thema 'theeserviesjes'. Bovendien wil ze broches opnieuw hip maken. 'Dat is niet alleen iets voor oude vrouwtjes met een wandelstok en een kat op de schoot', glimlacht ze.
MAD-gallery en siersmeden Audi Pauwels en Kitty Spaenjers, Maastrichterstraat 64-66 in Hasselt.

Bart Michiels uit Vliermaal is dag in dag uit in de weer met meubels. Hij stoffeert ze, en dat zowel op ambachtelijke als op hedendaagse wijze.
Het verschil? 'Ambachtelijk betekent dat ik met de materialen van vroeger werk. Paardenhaar, zeegras, jutte, baalkatoen,... Dat is bijzonder arbeidsintensief. De hedendaagse meubels? Dat is meer met schuim en zo. Daar is niets mis mee, maar het is totaal anders.' Al horen we toch ook een zekere vorm van weemoed in Barts stem: 'Wat ze tegenwoordig op de markt smijten, gaat tien jaar mee, en wordt dan vaak weggegooid.'

Planken
Bart is een op-en-top ambachtsman. 'Ik heb respect voor het oude. Ik sta er vaak van versteld hoeveel tijd ze vroeger in die meubels staken. Opmerkelijk hoe ze van eigenlijk niets, een paar planken bijvoorbeeld, een frame maakten.'
De Vliermalenaar is al sinds '94 bezig met stofferen. Via een oom die in antiek deed, rolde hij in het vak. 'Vroeger heb ik in een zetelbedrijf gewerkt. Op het laatst stond ik mee in voor het ontwikkelen van nieuwe modellen. Maar dan vond ik op bepaald ogenblik dat ze te goed hun brood verdienden met mijn werk, en dus ben ik voor mezelf begonnen', glimlacht Bart.